REIZEN ON A BUDGET: HOE DAN?

lipstick on a budget (2).png

Ik verdien geen tonnen geld, en heb geen sponsoring gekregen in welke vorm dan ook. Toch kan ik met trots zeggen dat ik op eigen houtje Bali en Zuid-Afrika heb kunnen bezoeken. Hierzo mijn tips om die hoe vraag op te lossen, en je droomreis mogelijk te maken!

 

 

EERST DIT: GEWOON DOEN!

 

Als jij denkt dat het niet mogelijk is, dan zal het ook zo zijn. Verander je ingesteldheid en je zal versteld staan hoeveel er wel mogelijk is als je het als een bereikbaar doel plant.

Oké, natuurlijk spelen er ook andere zaken mee. Timing is bijvoorbeeld een grote factor. Ik wilde al langer verdere afstanden afleggen voor reis maar had altijd wel een herexamen af te leggen of een studentenjob te doen. Maar hey, met een beetje geduld ben ik er toch in geslaagd om twee van mijn top drie droombestemmingen in het echt te zien. Eerste stap is dus zonder twijfel je mindset!

 

 

 

CUT THE BUDGET

 

Waar geef je het meeste geld uit? Kledij of make-up? Of nog iets anders? Eén niet zo verrassend ding: cut the budget! Ik kocht voor het holiday fund spaarpotje snel een nieuwe lippenstift of sweater. Stel dus onmiddellijk de aankopen uit die je een jaar later ook kan doen. Je hoeft nu niet dat geweldig paar schoenen. Of toch nu niet. 

Hetzelfde voor etentjes of bioscoopbezoeken. Zorg ervoor dat die dates gewoon thuis plaatsvinden. Heel vaak heb ik mijn vriendinnen uitgenodigd voor een avondje film en maakte ik mijn kamer Pinterestproof gezellig zodat de avond stukken sfeervoller (en goedkoper) was. Prijs: 2 euro voor die eventuele popcorn. Ik veronderstel dat je thuis wel genoeg dekentjes en kaarsen hebt om het boeltje cosy te maken.

Spaar dus zoveel mogelijk geld uit, leef desnoods even als een bescheiden non of monnik. Money is coming! En dus ook die reis. 

 

20251050_10213910797428362_297420461_o (1).jpg

 

 

BLIJF KRITISCH

Weet je al waar je naartoe wilt? Prima! Of weet je het nog niet? Ook goed! Volg websites zoals Skyscanner, Paperflies, en TravelBird. Die hebben vaak erg interessante aanbiedingen.

Overweeg zeker ook om eens een bezoek te brengen aan een reisbureau (het liefst eentje die gespecialiseerd is in jongerenreizen). Zij hebben kortingen met vliegtuigmaatschappijen die wij niet kunnen zien op de gewone websites, en kunnen vrijblijvend voor inspiratie zorgen. Wat je ook niet mag vergeten, is dat ze geregeld groepreizen aanbieden die echt scherpe prijzen hebben. Op die manier heb ik ervoor gekozen om nu al Bali te bezoeken, en niet een paar jaar later. Extra plus: als soloreiziger is het geruststellend om te weten dat je in die weken zeker niet moederziel alleen bent.

 

Eerlijk: ik heb in deze stap een foutje begaan.

Later heb ik wel spijt gehad dat ik ook mijn vliegtuigtickets heb gekocht bij het reisbureau, en niet zelf ervoor heb gezorgd. Een aantal weken na mijn boeking ontdekte ik zoveel betere deals bij Paperflies. Enkele zuurverdiende euro’s te veel waren dus de deur uit. Blijf dus altijd kritisch. Kan het goedkoper: ja of nee?

 

 

Zelf heb ik geen problemen gehad om een goedkope slaapplaats te vinden, en dat dankzij locals. Zo wilde ik heel graag bij een Singaporees overnachten, maar dat is jammer genoeg niet gelukt. No worries, de lieve mensen die ik heb aangeschreven met Couchsurfing hebben me meteen verteld waar ik met een krap budget kon slapen. Met succes!

 

In Lissabon ruilde ik mijn skills in voor slaapplaats en eten met het concept Worldpackers. Of zo kondigt de website het aantrekkelijk aan. Vreemd genoeg moet je toch een bedrag betalen (in mijn geval was dat een kleine 60 euro). Maar ah, heel erg vind ik het eerlijk gezegd niet, want er zijn ook een aantal zekerheden aan verbonden. Mocht je slaapplaats je niet bevallen, krijg je het geld terug. Voor- en tijdens je reis krijg je ook persoonlijke assistentie. Er zijn nog een aantal andere voordelen verbonden aan die prijs, maar helaas ben die ik nu even vergeten. Anyway, het zal moeilijk worden om je overnachtingen en vreetbuien nog goedkoper te maken. Keep in mind: ik verbleef bijna een volledige maand in Lissabon. On a budget was dus zeker het geval.

 

 

 

VALUTA IS JE BESTE VRIEND

Je bestemming is gekozen, en de vliegtuigtickets zijn geboekt. Hou het ‘on a budget’ verhaal nog even vol tijdens je reis, want een beetje extra cash op het einde van de rit is altijd mooi meegenomen.

Het is zo ontzettend tricky om in te schatten of iets duur is als het een andere munteenheid heeft. Dus download alsjeblieft een valuta app, voor mocht je in een niet-euroland bezoeken. Je zal verbaasd zijn hoe zo’n eenvoudig iets, veel invloed heeft op elk koopproces die je op reis ondergaat. Ik ben al een paar keer gered van onaangename verrassingen dankzij ‘maar’ een valuta app. 


Q: Heb jij nog leuke budgetvriendelijke tips voor op reis?

 

Advertenties

3 gedachtes over “REIZEN ON A BUDGET: HOE DAN?

Tell me, wat is jouw reactie op deze post? :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s